Tijd voor bloem(bol)schikken!


Ik ben een enorme fan van voorjaarsbollen. Naast frisse gele, witte en paarse bloemblaadjes brengen ze meteen ook de lente mee. Ik heb het over krokussen, hyacinten, narcissen... en ieder ander plantje dat zegt 'ik ben vrolijk onderweg naar Pasen'. Buiten kom je ze makkelijk tegen. In iedere straat kan je wel één vlijtige buur vinden die op een keertje dacht wat bloembollen in zijn voortuin te verstoppen. Maar niet alleen buiten, ook binnen kan je genieten van voorjaarsbollen. In tuincentra kan je verschillende kleine plantjes kopen. Vaak samengebundeld in een mandje met versiering die eerder afbreuk doet aan het geheel dan dat het iets toevoegt. Daarom wilde ik het graag zelf doen. Zelf bloembollen kiezen, zelf potten en schalen bijeenrapen,... Het resultaat? Een uurtje plezierig bloem(bol)schikken en twee tafeltjes vol pronkende plantjes die er iedere dag een beetje anders uitzien!

Hoe gaat dat dan? 

Voorjaarsbollen hebben een winter nodig om in het voorjaar te kunnen bloeien. Daarom steek je ze al in de herfst van het vorige jaar in de grond. De bloembollen die je nu - in maart - in de winkel koopt worden eigenlijk 2 maal bedot. Eerst ondergingen ze een kunstmatige winter in de koelcel en daarna krijgen ze door licht en warmte in het tuincentrum en bij jou thuis het idee dat het lente is. Tijd om te bloeien denken ze dan. 

Wat heb je nodig?

- Voorjaarsbollen (blauwe of witte druifjes, hyacinten, narcissen, tulpen,...) 

- Andere plantjes (vb. klimop) en/of mos om de schalen extra mee op te vullen

- Schalen, vazen of bloempotten

- potgrond, maar de eigenlijke voeding van de plant zit al in de bloembol

- beetje water



Wat na de bloei? 

Binnen bloeien ze ongeveer twee weken. De foto hier net boven is een anderhalve week na de andere foto genomen. Na de bloei kan je de bloembollen met blad en al in de tuin planten. Het blad zal dan afsterven, de bol zal zijn eerste echte winter doormaken en als het goed gaat zal de bloembol in het voorjaar zijn kopje weer laten zien. Je hebt er dan zowel dit jaar als de komende jaren plezier van!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tijd voor iets nieuws!

Zeg het met een zelfgemaakt cadeautje

Sleutelhangers van klei!